Intoleranca na hrano

Intoleranca na hrano je občutljivost telesa na določena živila do katere pride iz dveh osnovnih razlogov:

  • Neprebavljene hrane, kar je posledica nezadostne količine encimov (laktozna, fruktozna, histaminska … intoleranca)
  • Prepustnega črevesja, kar je posledica uničenega zaščitnega sloja v steni tankega črevesja, ki nastane zaradi stresa, alkohola, različnih kemičnih snovi v hrani, pogostega zdravljenja z antibiotiki, predelanih živil, želodčno-črevesne okužbe …

Prebavni encimi

Prebavni encimi so beljakovine, ki jih telo ustvarja za razgrajevanje hrane na enostavnejše elemente. Ogljikove hidrate razgradijo na enostavnejše sladkorje, maščobe razgradijo v maščobne kisline, beljakovine v aminokisline. Zaradi tiste pomembne vloge so encimi ključna komponenta za zdravo prebavo.

Da bi encimi dobro delovali, v telesu moramo imeti zadostno količino mineralov. Če encimi zaradi pomanjkanja mineralov ne delujejo dobro, hrana se ne razgrajuje pravilno. Neprebavljene beljakovine lahko zaidejo v krvni obtok v obliki polipeptidov (drobne beljakovinske molekule) na kar se imunski sistem lahko odzove in ravna z njimi kot s tujki. To pa lahko povzroči zastrupitev in okužbo različnih organov in tkiv.